Fogalomtár

Funkcionális training

Felkészíti az izmokat a mindennapi tevékenységekre. Fejleszti a rugalmasságot, hajlékonyságot, állóképességet, gyorsaságot, erőnlétet, javítja a testtartást, az anyagcsere folyamatot, karbantartja a szív és érrendszer állapotát, valamint súlycsökkenést idéz elő.

Proprioceptív training

Célja a sérülések megelőzése a hétköznapokban és a sportban, a gyors felépülés vagy akár visszatérés a sportoláshoz. A training  feladata az erő, rugalmasság, egyensúly, koordináció és a gyorsaság fejlesztése, általában egyensúlyi helyzetekben. Foglalkozások során fejlesztjük a statikus és dinamikus egyensúlyozó képességet. Statikustól a dinamikus felé haladva, különböző testhelyzetekben, eszközökkel vizuális kontroll mellett, majd anélkül, bejárajtjuk az ideg izom kapcsolatokat.

Ajánlott:

  • izom egyensúly megbomlás,
  • ortopéd műtétek utáni rehabilitáció,
  • lúdtalp kezelés,
  • időskori egyensúly megőrzés és esés megelőzés esetére.
Stabilizációs tréning

Stabilizációs tréninggel a gyenge, rosszul funkcionáló támasztóizmokat lehet erősíteni. A torna, a felületes és a mély izmokat dolgoztatja meg. Célja, fejleszteni  az egyensúlyt, a stabilitást és testkontrollt, valamint a gerinc és medencét stabilizáló izomzatot. Megkülönböztetünk általános és szegmentális tréninget, mely legtöbbször a lumbális területre fókuszál, úgy mint derékfájdalom, gerincsérv, isiász.

Preoperatív gyógytorna

Műtétre való felkészítés, a tervezett műtét legjobb eredményének elérése érdekében, valamint a műtétet követő rehabilitációs folyamat optimális megalapozását célzó gyógytorna foglalkozás.

Postoperatív gyógytorna

Műtét utáni rehabilitációs folyamat részét képező gyógytorna foglalozás, mely az érintett terület funkciójának fokozatos visszaállítására irányul.

Sportrehabilitáció

A sportolás közben bekövetkező sérülések – húzódások, zúzódások, rándulások, ficamok, törések –, valamint a helytelenül végzett sportolás következményeként kialakuló ízületi kopások gyógyulását támogató, célzott terápia.

Prevenciós torna

Ahogy a nevében is rejlik, a megelőzésre irányuló speciális torna foglalkozás. Több célú lehet, a gyenge izomzatból fakadó kóros testtartások és betegségek megelőzésétől, az ízületi rugalmasság megtartásán át, a komolyabb fizikai terhelést jelentő munkák vagy sportfoglalkozásokat megelőző formába hozásig. Célja a fokozatosság mellett, az optimális fizikai terhelés kialakítása.

Kinezio Taping

Kineziológiai szalag alkalmazása segíti a regenerálódási folyamatokat. A kinezio szalag különböző húzási erővel történő bőrre ragasztásával, javítható az izomműködés, enyhíthető az izomtónus és izomgörcs, támogatja az ízületi funkciók működését, fájdalomat csillapít, keringést javít, valamint  rándulás, zúzódás, szalagsérülés és nyirokkeringési problémák esetén is kiválóan alkalmazható.

 

Gyerek gyógytorna

A gyermekkort kísérő probklémák kezelésére és megelőzésére irányuló játékos, élvezhető tornafoglalkozás. Legjellemzőbben gyenge izomzatból, görnyedt tartásból fakadó tartásproblémák és légzésfunkciók, valamint gyenge talpizmokból fakadó haránt és bokasűlyedések, lábfájások és egyéb ortopédiai elváltozások kezelése történik a foglalkozáson.

Pliometriás tréning

A tréning során aktívan előfeszített helyzetből, gyorsabb és erőteljesebb reakcióra tanítjuk az izmokat, melynek következtében fejlesztjük az izmok rugalmasságát, gyorsaságát és az ideg-izom kapcsolatot is.

Kismama torna

Várandósság alatt fokozatosan megváltozik az izomműködés egyensúlya, mely nagy mértékű terhelést jelent a  kismamák szervezetének. A megfelelő izomcsoportok karbantartásával, megerősítésével elkerülhetővé válik a fáradékonyság, derék és hátfájás, mely előbb utóbb velejárója lesz a várandós időszaknak. Továbbá, a mozgás keringés fokozó hatású, ami az egészséges magzati fejlődés és anyagcsere egyik fontos tényezője. Ezért ajánljuk ezt a speciálisan összeállított foglalkozásunkat a várandós kismamáknak.

Gerinckorrekciós torna

Gerinckorrekciós gyógytorna foglalkozásaink során, a gerincferdülés, tartáshibák, bordapúpok, porckorong és medence övi problémák korrekciója, gyógyítása zajlik. Általában a serdülő kori hirtelen növekedéssel és az irodai munkák tartós helytelen tartásával, a mozgásszegény életmódból fakadó meggyengült izomzat funkciózavarával köthető össze. Ezekre a problémákra kínálunk megoldást gyermek – ifjúsági és felnőtt tornafoglalkozások keretében.

Víz alatti gyógytorna foglalkozás

A víz közegének és a gyógyvíznek a jótékony hatását felhasználva kínálunk víz alatti tornafoglalkozást gyógytornász vezetésével. A felhajtóerőnek köszönhetően könnyített helyzetben fájdalomérzet nélkül lehet a torna mozgássorát végezni. A víz hatására az izomtónus enyhül, ezáltal  a relaxáció és az izmok nyújtás is könnyebben érhető el, ezáltal tágul a mozgáshatár.

Gyógyúszás foglalkozás tartásjavító és gerinckorrekciós céllal

Az iskolapadban, számítógép előtt ülésből, munkahelyi ártalmakból és egyéb okokból fakadó rossz testtartásra, gerincferdülésre, meggyengült izomzatra kiválóan alkalmazható gyógyúszó foglalkozásunk.  Foglalkozásainkkal továbbá segítséget kívánunk nyújtani a gericferülés, Scheuermann-kór és egyéb deformitásos problémákra.

Baleseti sérültek vízi gyógytornája

B alesetek, műtétek utáni rehabilitációs célú hidroterápiás foglalkozásokat is vállalunk, a gyorsabb, hatékonyabb mozgásszervi regenerálódás érdekében.

Mozgáskorlátozottak úszófoglalkozása szakmai felügyelet mellet

Speciális úszófoglalkozást kínálunk azoknak, akik nem rendelkeznek kellően biztons úszótudással az állapotukból kifolyólag, de szeretnének mozogni a jobb fizikai közérzet és kondícionális állapot elérése érdekében.